Saknade planer kan försena byggstart

Publicerad

Trots att det är bestämt var det nya Kiruna ska byggas och hur det ska se ut, finns det varken fördjupad översiktsplan eller detaljplan färdigt. Något som kan innebära förseningar av byggstarten.

Nu är det bråttom och för att påskynda hela arbetet med det nya Kiruna centrum vill kommunen frångå från den fördjupade översiktsplanen, som i dag är avsedd för industri och handel. Men den ändringen vill man göra enbart för det nya stadshuset.

– Ja, där vi vill bygga centrum är det industrimark i dag och det första vi är klar med att vi ska bygga är ju stadshuset, så därför börjar vi med att göra klar detaljplanen för det mycket lilla området för att det ska gå så fort som möjligt, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S).

Kiruna flyttar

Varför tar ni inte hela området direkt?

Tar vi allt för stora områden finns det en risk för att det fastnar, vi kör det i små delar men processen så fort som möjligt, säger Kristina Zakrisson.

Planer saknas

Och fastna kan det. För kommunen måste göra om planen för hela området för det nya Kiruna. I dag finns varken fördjupad översiktsplan, detaljplan eller miljökonsekvens beskrivning för det nya Kiruna centrum. Om dessa planer överklagas kan det resultera i att det nya stadshuset får stå i Tulovaarakorningen ensam.

– Teoretiskt så skulle det kunna bli så om allt överklagades så långt som det är möjligt, men då är det en test. De som får överklaga är ju sakägare, som är grannfastigheter exempelvis, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson.

Aktörer i startgroparna

Det finns de som vill börja bygga i det nya centrum så fort som det är möjligt.

– Självklart kommer vi vara en viktig aktör i det framtida Kiruna, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.

Har ni ansökt om att få bygga i det nya Kiruna?

– Vi vet ju inte hur planerna ser ut eftersom de inte är fastställda ännu, därav vet man inte vad man ska bygga, säger Lars-Eric Aaro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flyttar

Mer i ämnet