Försenade datorer ställer till problem

Uppdaterad
Publicerad

Det var meningen att gymnasieeleverna i Luleå skulle få egna datorer från och med den här höstterminen. Men nu visar det sig att datorerna är försenade.

Årskurs tre på det samhällsvetenskapliga programmet sitter med sitt gymnasiearbete. Det är ett större arbete som liknar uppsatsskrivande på högskolan och där eleverna använder vetenskapliga källor de hittar på nätet.

– Nu lägger vi upp en plan för arbetet och då behöver vi många källor. Då behöver vi datorer så att alla i gruppen kan bidra till arbetet, säger eleven Elin Setzman.

Gamla datorer

Till just den här lektionen har läraren Sven Pettersson lyckats boka en klassuppsättning av de datorer som finns på skolan. Men, han är orolig för hur det ska fungera under resten av läsåret, speciellt för de elever som gör sitt gymnasiearbete.

– Just nu finns det ett lager av äldre adatorer som vi använder. Om de börjar ge upp så kommer vi att hamna tokigt till, säger Sven Pettersson.

Orsaken till förseningen är att de nätverkskort som finns i de nya datorerna inte håller måttet. Nätverkskorten ska nu bytas.

– Jag skulle tro att datorerna kommer någon gång i slutet av november. Men vi har inte fått tydligt besked ännu från leverantören, säger Stefan Wikén som är utvecklingsledare i Gymnasiebyn.

– Det har inte varit något jätteproblem tidigare att alla inte har egna datorer. Men om det skulle bli så nu när vi gör gymnasiearbetet så tror jag att det kommer att bli ett större problem, säger eleven Elin Setzman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.