Forskare: Bryt ut sjukförsäkringen

Publicerad

Sjukförsäkringen borde brytas loss ur statsbudgeten på samma sätt som pensionerna, skriver Martin Ljunge, forskare vid Institutet för näringslivsforskning, på SvD Brännpunkt.

Regeringens förändringar av sjukförsäkringen innebar under några år minskade kostnader för sjukförsäkringen, men nu har stigande sjukskrivningstal lett till att utgifterna ökade med tio miljarder kronor i regeringens budget. Höga kostnader för sjukförsäkringen innebär dels en risk för att mindre pengar kan läggas på skola, vård och omsorg, och dels en risk för ”dramatiska försämringar i sjukförsäkringens generositet”, enligt Ljunge.

Genom att bryta loss sjukförsäkringen från statsbudgeten kan man göra den till ett slutet system, vars intäkter kommer från sjukförsäkringsavgiften i arbetsgivaravgiften och egenavgifterna, skriver Ljunge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.