Första rösterna är lagda

Uppdaterad
Publicerad

Det är 18 dagar kvar till valet den 14 september och idag startade förtidsröstningen.

På Kulturens Hus i Luleå var det kö när vallokalen för förtidsröstning öppnade klockan tio.

– Jag vill utnyttja mina demokratiska rättigheter så snabbt jag bara kan, säger Luleåbon Petri Torvinen.

Val 2014 i Norrbotten

Röstkort och id-handling är vad som krävs för att få förtidsrösta på valfritt röstningställe runt om i landet.

– Hela Sverige servar ju vi. Valnämnden gör allt vi kan för att alla medborgare i Sverige ska få rösta, säger röstmottagaren Iréne Larsson.

Bor du utomlands kan du förtidsrösta på en ambassad eller brevrösta. Har du inte möjlighet att själv ta dig till vallokalen med anledning av sjukdom, funktionsnedsätttning eller ålderdom kan du rösta via bud.

En nyhet för det här valet är att synsvaga får möjlighet att själva personrösta med hjälp av en Läs-TV som finns i lokaler i Luleå. Men för gravt synskadade och blinda går det fortfarande inte. Den enda chansen är då att rösta via bud.

– Det tycker vi är diskriminering. Det är en mänsklig rättighet att få behålla sin valhemlighet säger Karin Sundbaum regional ombudsman för Synskadades Riksförbund.

Även om man har förtidsröstat går det att ångra sig och rösta på valdagen. Då är det valdagsrösten som gäller.

Ågot Eriksson, 91, har förtidsröstat åtskilliga gånger och att hon ångrar sig innan valdagen är inte troligt.

– Inte ångrar jag mig. Det har varit samma parti alla mina år och jag brukar förrösta för jag tycker det är lugnare, säger Ågot Eriksson.

De olika vallokalerna som är öppna för förtidsröstning finns att hitta på valmyndighetens hemsida www.val.se. Än så länge går det inte inte att rösta på internet, men det finns ett förslag om att införa det på prov 2018.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet