Fortfarande frågetecken kring Barents center

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Haparanda vill fortsätta utreda frågan om avtalet om Barents center-projektet. Det är fortfarande oklart om företagaren Mikael Fahlander kan tillåtas byta bolag som avtalspart till Haparanda kommun.

Mikael Fahlanders bolag Avalanche capital vann upphandlingen om det stora projektet på gränsen till Finland. Det är också genom Avalanche capital som han har tecknat hyresavtal med kommunen och köpt marken där Barents center ska byggas.

Bytte bolag

Hyresavtalet är av stor betydelse med tanke på att Haparanda kommun har förbundit sig att under 25 år hyra gymnasieskolan och multiarenan för 17 miljoner kronor om året.

Barentscenter i Haparanda

I januari meddelade Mikael Fahlander att marken har sålts till Concent commercial (eller till helägda dotterbolaget Östermyra bruk AB, som det skulle visa sig) och att avtalet med kommunen också ska tas över av Concent-koncernen. Därmed skulle Concent bli såväl avtalspart som hyresvärd till kommunen.

Flera frågetecken

Kommunens politiker har låtit advokatbyrån tittat på om det är lämpligt eller ens tillåtligt att göra på det sättet. Och slutsatsen är att det finns en rad frågetecken kring förfarandet.

Bland annat skriver advokaten Magnus Ericsson vid byrån att det inte är tillåtet att överföra avtal där det finns förpliktelser åt båda håll, som här är fallet. Det är också tveksamt om man kan göra ett leverantörsbyte när avtalet är upprättat efter upphandling.

Vill utreda vidare

I sitt svar till kommunen har Mikael Fahlander bland annat skrivit att han anser att Avalanche capital fortfarande är avtalspart och att fastighetsöverlåtelsen till Concent-koncernen inte påverkar hyresavtalen.

Kommunstyrelsen i Haparanda nöjer sig inte med den förklaringen utan har beslutat att låta gör en fördjupad juridisk utredning av ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet