Förstärkt säkerhet på anstalter

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten på anstalterna i Haparanda och Luleå kommer stärkas. Detta efter ett beslut från Kriminalvårdens generaldirektör.

Med anledning av rymningar som inträffat under de två senaste åren så har Kriminalvårdens generaldirektör beslutat om flera åtgärder för att stärka säkerheten på landets anstalter med säkerhetsklass två. Det vill säga de anstalter med samma säkerhetsnivå som de i Haparanda och Luleå.

Bland de åtgärder som beslutats om finns bland annat att individuella riskbedömningar ska göras av alla intagna. Alla verkstäder ska också inventeras utifrån säkerhetsbehov och larmsystemen ska ses över.

Det kommer också bli ett kraftigt ökat antal oanmälda säkerhetsinspektioner årligen. Man undersöker även möjligheten att avvisa personer som vistas i anslutning till anstaltsområdet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.