Från SVT till LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Televisions förra vd Eva Hamilton föreslås bli ny ledamot i gruvföretaget LKAB:s styrelse.

Det är Näringsdepartementet som har nominerat Eva Hamilton. Formellt beslut i frågan tas på LKAB:s årsstämma den 28 april.

– Jag är i London just nu och inviger Lindex butik. Jag är i Lindex styrelse så det är gruvor och bh:ar som jag ägnar mig åt, säger hon när Nordnytt når henne på telefon.

Hamilton säger att hon blev väldigt glad över att bli tillfrågad och att hon som styrelseordförande i Radiotjänst ofta varit i Kiruna och där lärt känna många chefer inom LKAB.

– Jag känner förväntan. För mig är LKAB en av Sveriges kronjuveler. Det är ett företag man är stolt över.

Hon tror att hennes erfarenheter av att leda stora organisationer kan komma väl till användning. Hon har också redan tillbringat en del tid i Kiruna, som styrelseordförande för Radiotjänst.

Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson säger att fackets linje är att personer i styrelsen ska tillföra kunnande inom gruvverksamheten.

– Men jag är nog inte tillfrågad för att jag ska bidra med kunskap om gruvteknik utan snarare för att jag är en ganska erfaren företagsledare, säger hon.

Nyligen sparkade regeringen tidigare näringsministern Maud Olofsson från LKAB:s styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.