Frukt inte godis för nybyggare

Uppdaterad
Publicerad

Det var skörbjugg som gjorde slut på den första permanenta europeiska bosättningen i den västra hemisfären: La Isabela i dagens Dominikanska republiken, skriver National Georgraphic.

Tidigare har forskarna trott att nybyggarna dukade under till följd av smittkoppor, influensa eller malaria. I stället var det alltså brist på C-vitamin som tog knäcken på staden och dess invånare, bara fyra år efter att den hade grundats av Christopher Columbus efter hans andra resa över Atlanten 1494.

Forskarna, som har analyserat kvarlevorna från 27 gravar, skriver i International Journal of Osteoarchaeology att åtminstone 20 av dem bar spår av svårartad skörbjugg – ironiskt nog i en del av världen som har gott om C-vitamin. Uppenbarligen stod frukt och grönt inte så högt i kurs bland sjöfararna.

Skörbjugg förblev en plåga för sjömän ända fram till 1700-talet då brittiska sjömän började dricka citronjuice för att förhindra sjukdomen, något som gav dem smeknamnet ”limeys”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.