Svår väg tillbaka efter olyckan

Uppdaterad
Publicerad

För nästan fyra månader sedan hängde Henrik Karlssons liv på en skör tråd efter en skoterolycka.

 Kompisen, som också räddade hans liv, filmade klippet med en hjälmkamera och videofilmen spred sig snabbt på sociala medier. Då träffade vi Henriks kompis. Nu har Nordnytt träffat den överlevande själv.

Henrik Karlsson håller upp en trasig skoterdräkt. Ryggen är bortbränd men han säger att det är just den delen av kroppen, som mår bäst i dag. Det var i april som olyckan inträffade. Kraschen spelades in av hans kompis och med Henrik Karlssons godkännande la de ut videon på Internet. En video som snabbt fick stor spridning.

”Jag bara skrek”

En av de saker som Henrik Karlsson minns väl från olyckan, är att han bara skrek och skrek.

– Man tappade all kraft. Jag orkade inte röra armen eller något och kände hur det brände i ryggen. Jag var jäkligt nära på att svimma, säger Henrik Karlsson.

Flera operationer

Efter olyckan vårdades Henrik på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Där fick han genom transplantation ny hud till ryggen, eftersom att nästan all hud brändes bort vid olyckan. Hans högra underarm var efter olyckan som ett stort hål, då bland annat nerver och blodkärl saknades. Efter ett flertal operationer är armen i dag hyfsat återställd.

Enligt familjen Karlsson har läkarna sagt att det här var det svåraste fall de har sett. Henrik Karlsson är i dag sjukskriven till årsskiftet och förutom all rehabilitering blir det fler operationer i höst.

Längtar efter vinter

Trots skadorna är planen att sitta på skotern till vintern igen.

– Nog mår jag bra. Det gäller att vara stark. Det som jag är glad över är att jag kommer att få köra skoter igen. Många tror ju att jag är lite tokig och folk säger att jag borde lägga ner. Men det är ju det roligaste jag vet, säger Henrik Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.