Gammal gruva aktuell igen

Uppdaterad
Publicerad

Koppar- och guldgruvan Pahtohavare som ligger åtta kilometer söder om Kiruna kan komma att återöppnas. Företaget Lovisagruvan som bryter zink i Bergslagen har köpt andelar och ska inleda provborrningar.

Affären blev klar under fredagen och innebär att Lovisagruvan satsar en miljon kronor och åtar sig att utföra provborrningar och andra undersökningsarbeten under sex månader. Det är australiska Hannans Reward som genom sitt svenska bolag Kiruna Iron AB äger rättigheterna till fyndigheten.

Många ägare

Lovisagruvan köper 20 procent av projektet i en första fas och kan enligt avtalet utöka sitt ägande genom ytterligare betalningar och åtaganden.

Pahtohavarefyndigheten har haft flera olika ägare och delar av gruvan bröts av finska Outokumpu under åren 1989-1996 som också drev närbelägna Viscariagruvan. Under de åren uppskattas 1,7 miljoner ton koppar- och guldmalm ha brytits.

Nu ska Lovisagruvan framför allt undersöka om man kan utvinna den kopparoxidmineralisering som finns i området i dagbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.