Genusapp ska ge jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att locka kvinnor till den mansdominerade IT-branschen. På LTU hoppas man nu råda bot på problemet med hjälp av en nyutvecklad genusapp.

Genusappen fungerar som en checklista och ska vara till hjälp för de som vill kvalitétssäkra projekt eller projektansökningar. Syftet med appen är att ge konkreta tips för hur ett projekt ska kunna jämställdhetintegreras. Jonas Ekman, prefekt för institutionen för System- och rymdteknik på LTU, säger att man vill rucka på de normer som finns inom informations och kommunikationsteknikområdet och förhoppningen är då att fler kvinnor ska komma att anställas.

– För oss på vår institution är genusfrågor extra viktiga. Vi har väldigt få tjejer som söker sig till våra utbildningar och vi har än lika svårt att få tjejer som lärare, säger Jonas Ekman.

Vid ansökningar av projektmedel från EU så har man en klar fördel om forskargruppen är könsbalanserad.  Projekt där både kvinnor och män ingår i forskargrupperna rankas nämligen högre och genusträning är en godkänd aktivitet och kostnad i projekt. Men enligt Jonas har inte den ekonomiska aspekten varit drivande.

– Det är mer ett sätt att få upp genusfrågorna på agendan. Den ekonomiska aspekten är inget som ligger bakom det här men det gör ju oss mer konkurrenskraftiga i framtiden.

Eira Andersson är biträdande lektor för Genus och teknik på LTU och även hon är mycket positiv till appen.

-  Det är jätteviktigt för LTU. Det är en jämställdhetsfråga så klart men också en kvalitétsfråga, att vi får rätt personal och att vi får kompetenta forskare till vårt universitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.