”Glädjande satsning”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsning på den kommunala äldreomsorgen möts med glädje från Kommunalarbetareförbundet. Hur pengarna ska användas är dock osäkert.

– Det är en glädjande satsning som verkligen behövs, säger Krister Johansson, Kommunals skyddsombud i Norrbotten.

Fler händer och fötter

Fackförbundet Kommunal har räknat ut att det för Norrbottens del räcker till 260 nya vårdbiträden och undersköterskor i den kommunala äldreomsorgen.

För Luleås del handlar det om 64 nya tjänster – enligt fackets beräkningar:

-  Pengarna behöver ner på golvet där är arbetsmiljön som allra mest ansträngd. Vi behöver fler händer och fötter helt enkelt, säger Krister Johansson.

Delade turer

Från arbetsgivaren sida uttrycker man sig så här om den utlovade satsningen:

– Det är inget jag kan svara på nu hur vi kommer att använde de här pengarna eftersom det är så färsk information, men vi kommer att utveckla vår äldrestrategi och det handlar om att utveckla arbetssätt och kompetens och att göra äldreomsorg så bra som möjligt, säger Gabriella Sjöström, biträdande socialchef Luleå kommun.

Även om Kommunal vill se en rad förbättringar för personalen inom äldreomsorgen, nu när nya pengar är på gång, så finns det en sak som står högst på önskelistan sedan länge:

– Det är att få bort de delade turerna. Frågan är ständigt aktuell. Delade turer är dessutom en signal på att bemanningen är för låg.

Kommer de delade turerna att försvinna?

– Det är inget jag heller kan svara på i dag. Det är ett arbete som fortgår och kommer fortsätta de närmaste åren och ambitionen är att vi ska avveckla  de delade turerna, säger Gabriella Sjöström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.