Goda råd vid åska

Uppdaterad
Publicerad

Dom senaste dagarnas kraftiga åska har lett till både bränder och förstörd elektronik. Många har dåliga kunskaper om hur man ska skydda sig.

Först och främst ska man inte stå under ett högt och ensamt träd. Helst ska man gå inomhus och väl där ska man dra ur kontakten till TV:n, datorn och andra elektriska prylar. Elsladden bör dessutom läggas minst en halv meter från vägguttaget – annars kan blixten hoppar över till den:

– Ja, det kan den göra, säger Roger Berggren på Luleå Energi Elnät. Mycket beror på hur den är jordad men risken finns.

Fasta telefoner ska man låta bli att prata i. Duscha och bada ska man inte heller göra. Och när det gäller disken – ja, åskan är faktiskt ett utmärkt skäl att låta den vänta.

– Vatten kan ju leda elektricitet, säger Roger Berggren.

Många drar ut sladden

Att döma av vår lilla snabbenkät på stan verkar dom flesta dra ut TV-sladden men inte så mycket mer.

– Jag håller mig inomhus och försöker trösta hunden som är livrädd när åskan går, säger Anneli Bäcklund.

– Vi tycker det är rätt mysigt när åskan går, säger Benny Widmark. Vi drar ur TV-sladden och låter bli att diska men i övrigt gör vi inget speciellt.

Vill man vara riktigt säker ska man skaffa jordfelsbrytare och överspänningsskydd. Då minskar i alla fall brandrisken.

Vad gjorde du när åskan gick som häftigast?

– Jag drog ut sladdarna till TV:n och övrig viktig elektronik, säger Roger Berggren. Jag agerade direkt när jag märkte att den var på väg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.