Gratis vård för unga upp till 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Akademikerförbundet SSR:s kritik får landstingsledningen i Norrbotten att backa. Det innebär att åldersgränsen för gratis vård för ungdomar i länet kommer att höjas från 18 till 20 år i höst.

Den fackliga kritiken handlar om att ungdomar som är över arton år och behöver vård inte har råd med det eller att de inte prioriterar kostnaderna – 200 kronor för ett besök på en hälsocentral eller 300 kronor för ett besök på ett sjukhus.

Och det är bara landstingen i Norrbotten, i Stockholm och på Gotland som har en artonårsgräns för kostnadsfri vård.

De flesta andra landsting har en 20-årsgräns och Örebro är bäst med gratis vård upp till 25 års ålder.

Slår hårt

Rose-Marie Ställ, ordförande för SSR-Norrbotten och skulkurator i Piteå, anser att situationen är allvarlig.

– Vi ser att det här slår hårt mot ungdomar. När man mår psykiskt dåligt och behöver hjälp av vuxenpsykiatrin och så har man inga pengar. Det är inte vackert. Det där borde landstinget förändra, säger hon.

Och luleåbon Hanna Rutfors håller med.

– Om man är 19 år och precis har gått ut skolan så har man ofta lite pengar. Då lägger man inte ut 300 kronor på att träffa en doktor, utan man använder pengarna till annat, säger hon.

Höjer åldersgränsen

Det semestrande landstingsrådet Kent Ögren (S) blev lite överraskad av att Norrbotten låg så dåligt till i landet när det gäller åldersgränsen för kostnadsfri vård.

– Jag blev förvånad. Den uppgiften var ny för mig. Jag tycker att det vore klokt av oss att höja åldersgränsen i höst.

Så åldersgränsen för gratis vård ska höjas från 18 till 20 år?

– Vi ska se över hela avgiftssystemet i höst och ja, det lutar åt att vi ska höja åldersgränsen, säger Kent Ögren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.