”Gruva slutet för urskog”

Uppdaterad
Publicerad

Gruvan i Mertainen nära Svappavaara kommer att innebära slutet för en av de få urskogarna i området och flera rödlistade arter riskerar att försvinna. Det hävdar Naturvårdföreningen i Kiruna.

Granurskogen ligger på östra sidan av Mertainens rundade kullar där LKAB planerar att förlägga gråbergstipparna.

Mark- och miljödomstolen godkänner placeringen, men LKAB måste köpa upp skog för att kompensera förlusterna. Senast den 31 december i år ska LKAB presentera en plan för hur det ska gå till.

”Dåligt system”

Per-Erik Mukka är ordförande för Naturskyddsföreningen i Kiruna och han anser att systemet fungerar dåligt.

-Det här betyder att urskog kommer att gå förlorad i vilket fall som helst och dessutom finns det inte motsvarande skog att köpa, säger han.

Han anser att det hade varit bättre att lägga gråbergsupplagen den andra sidan av berget.

-Det är tragiskt att man får lägga ett upplag på urskog när det finns alternativ. Det blir förstås lite dyrare för LKAB, säger han.

Riskerna

Länsstyrelsen är medveten om riskerna.

-Det är därför vi ställde kravet i Mark- och miljödomstolen att det inte kan komma på fråga att få påbörja anläggningsarbetena för det stora gråbergsupplagen förrän de har en färdig plan för en godtagbar kompensation, säger David Berggård

Per-Erik Lindvall är ansvarig för affärs- och teknikutveckling vid LKAB:

-Det faller sig ganska naturligt att om vi tar ett område i anspråk och man finner skyddsvärda arter att vi vill kompensera för det. Vi har idéer för vilka områden vi vill köpa, men vi har inte gått till avslut. Vi fortsätter den biologiska inventeringen och under sommaren och hösten ska vi presentera ett förslag för kompensationsåtgärder, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.