Samer på Jokkmokks marknad. Foto: TT

Gruvdemonstration – knallar hotar lämna Jokkmokks marknad

Uppdaterad
Publicerad

Inför gruvprotesterna på lördag hotar knallarna på Jokkmokks marknad att åka hem om demonstranterna korsar marknadsplatsen.

Det blir en manifestation för ett gruvfritt Jokkmokk på marknadslördagen för tredje året i rad. Men polisen vädjar nu till aktivisterna att de ska välja en annan demonstrationsväg – annars hotar flera knallar att åka hem eller att inte återvända nästa år.

Polisens tillståndsmyndighet i Luleå har redan godkänt ansökan om en manifestation med samling, tal, jojk och marsch mellan 11.30 och 14.30 i Jokkmokk på lördag.

Jokkmokks marknad

Hotar åka hem

Men nu visar det sig att tillståndet innebär att demonstranterna kommer att tåga rakt genom marknadsområdet och det har väckt starka reaktioner hos vissa marknadsförsäljare.

En del av knallarna har sagt att de åker hem om demonstrationen går genom marknaden, andra har sagt att de i så fall inte kommer tillbaka nästa år.

Därför har Magdalena Rim, polisen i Jokkmokk, vädjat till aktivisterna att de ska ändra demonstrationsväg så att de går vid sidan av och inte igenom marknadsområdet.

”Vi önskar det på grund av att knallarna upplever stora problem med att rymmas om de kommer att stort tryck av personer som marscherar förbi just detta område. En del knallar har hotat med att inte komma tillbaka nästa år om det blir så.” skriver Magdalena Rim till Peter Lagerqvist som sökt och fått tillståndet för demonstrationen.

Men han är tveksam till om polisens vädjan kommer att hörsammas.

Aktivisterna avgör

– Vi har ännu inte bestämt oss för hur vi ska göra, men att knallar hotar att inte komma tillbaka till marknaden har ingen betydelse för oss. Om det blir en gruva så kommer det kanske inte längre finnas en marknad att besöka, säger Peter Lagerqvist.

Polisens jurist Marie Andersson säger till Nordnytt att beviljade tillståndet gäller och att det är upp till dem som fått det att bestämma hur de ska göra.

– Men det stämmer att det gått ut en vädjan om att de ska gå en annan väg och det är för att det blir väldigt trångt om demonstrationen ska gå genom marknadsområdet säger Marie Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jokkmokks marknad

Mer i ämnet