Här är kommunen med minst psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan har granskat fall där personer varit borta från jobbet på grund av psykiska diagnoser. En länskommun sticker ut som ett gott exempel.

2012 gjorde Försäkringskassan för första gången en landsomfattande studie som bland annat analyserar risken att bli sjuk med en psykisk diagnos.

Utsatta storstäder

Värst utsatta är storstadsregionerna söderut, visar siffrorna. Västra Götaland särskiljer sig länsvis med sju procent högre relativ risk än riksgenomsnittet.

– Siffrorna rimmar ganska väl med bilden vi har, men Västra Götaland utmärker sig framför allt för psykiska diagnoser. Det kan man fundera på. Tidigare forskning visar att arbetslöshet och social problematik har varit väldigt framträdande just här, säger Jan Larsson, chef på Försäkringskassans utvärderingsenhet.

Gunnel Hensing är professor vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet. Hon ser bland annat Saabs konkurs i december 2011 som en möjlig orsak.

Den typen av händelser i arbetslivet kan påverka sjukskrivningstalen tillfälligt och leda till stor oro. Avgörande kan också vara faktorer som hur man organiserat sin psykiatriska vård och tillgången till den, vilket kan variera mellan regioner. Som exempel nämner Hensing tätbefolkade Östergötland som ändå ligger långt under rikssnittet.

Jokkmokk i botten

Lägst risk för psykisk diagnos är det i Jokkmokk följt av Ödeshög och Sorsele. Försäkringskassans studie har tagit hänsyn till en rad faktorer där boendelän bara är en. På kommunal nivå sticker småländska Torsås ut som den kommun med högst risk för sjukfall i psykisk diagnos (20 procent över snittet) följt av Alingsås (18 procent) och Mark, Ale samt Bräcke (alla 17 procent).

Fakta

Högre risk än riksgenomsnittet (skillnad jfrt med riksgenomsnittet)

Västra Götaland (7 procent)

Stockholm (3 procent)

Uppsala, Södermanland, Skåne (1 procent)

Under riksgenomsnittet (skillnad jfrt med riksgenomsnittet)

Östergötland (- 11 procent)

Norrbotten (- 10 procent)

Västerbotten (- 7 procent)

Gävleborg, Västernorrland (- 4 procent)

Dalarna, Jönköping (- båda 3 procent)

Värmland, Västmanland (- 2 procent)

Kalmar, Gotland, Blekinge (-1 procent)

Övriga län på riksgenomsnitt.

Källa: Försäkringskassan (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.