”Här jobbar 150 gruvarbetare om fyra år”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på nyöppnandet av Viscariagruvan nära Kiruna har tagit ny fart. I dag återupptogs provborrningarna och om tre-fyra år ska 150 personer arbeta med att bryta koppar i gruvan.

Rapporteringen på senare tid har handlat mycket om gruvor som stängs på grund låga malmpriser. Northland Resources i Kaunisvaaragruva gick i konkurs för tre månader sedan och på onsdagsmorgonen kom beskedet att även Dannemoragruvan i norra Uppland begärs i konkurs.

Viscaria kan bli gruvan som går mot strömmen, även om det här projektet också brottas med vikande malmpriser. Sedan toppnoteringen på

10 000 dollar per ton 2011 har priset sjunkit till under 6 000 dollar per ton under innevarande år.

Provborrningar

– Vi håller ett öga på priset, men det är svårt att förutse var priset kommer att ligga om tre-fyra år. Nedgången i kopparpriset var förutsedd, men samma bedömare tror att priset kommer att ligga högre framåt 2018, säger Malcolm Norris, Avalon Viscarias australiensiske vd som är på besök i Kiruna.

Under onsdagen inledde företaget ett nytt provborrningsprogram samtidigt som man arbetar man med tillståndsdelen.

– Om ett till ett och ett halvt år tar vi beslut om att börja bygga. Vi vill inte gärna ta det beslutet innan vi har alla tillstånd på plats.  Då vet vi hur mycket koppar som finns kvar, säger Malcolm Norris.

Större fyndighet

Tidigare beräkningar säger att den total fyndigheten är på 50 miljoner ton av minst enprocentig kopparmalm,

– Men vi försöker avgränsa de mer höghaltiga zonerna. Det är vad de pågående borrningarna handlar om. Vi försöker identifiera 10-20 miljoner ton kopparmalm med halter på 1,2 till 2,5 procent koppar. Halten avgör om vi ska gå under jord och hur djupt under jord vi kan gå.

Om vi kommer tillbaka hit om fyra år, vad pågår här då?

– Då har vi en gruva som är i produktion, vi har anställt omkring 150 personer, vi är förhoppningsvis en viktig del av Kirunas samhällsliv och vi producerar koppar som vi exporterar och som genererar inkomster till aktieägarna och till Kiruna kommun, säger Malmcolm Norris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.