Här tvingas sjuksköterskorna göra läkarjobbet

Publicerad

Haparanda Hälsocentral och Patientnämnden har larmat om att patientsäkerheten hotas på hälsocentralen i Haparanda. Båda har skickat en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det är brist på läkare som är problemet på Haparanda Hälsocentral. Fyra av sju läkartjänster är obesatta och det är svårt att rekrytera läkare till Haparanda.

– Det är vi sjuksköterskor som måste göra jobbet som läkarna normalt gör. Vi måste klara av upp till 150 telefonsamtal per dag och 50 besök. Eftersom vi inte kan erbjuda läkartider bokar vi patienter till oss själva för att göra bedömningar och konsultationer i korridoren, berättar Krister Borg, sjuksköterska.

När Nordnytt frågar om inte personalen är rädd för att göra fel bedömningar svarar han att det är självklart att de är det. Och det är just den hårt ansträngda personalsituationen som ligger till grund för Hälsocentralens anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Haparandabon Jessica Pohjanen-Tornberg bekräftar bilden.

– Jag har märkt att det är annorlunda jämfört med förr i tiden. Om jag går till Hälsocentralen med ett barn som har ont i öronen så är det en sjuksköterska som undersöker barnet, inte en läkare.

Chefen kritisk

– Idag måste vi prioritera våra multisjuka och då kan det hända att folk som inte har så allvarliga sjukdomar inte får den läkarhjälpen som de skulle önska, säger Mervi Rundgren, chef för Hälsocentralen i Haparanda.

Hon är bekymrad för sin personal som är tvungna att jobba så mycket.

-Stressen är pressande för sjuksköterskorna. Arbetsbelastningen är inte rimlig säger chefen Mervi Rundgren.

Vi vädjar till landstingsledningen för att någonting måste göras åt situationen, säger hon.

Stor ohälsa

Haparanda har det högsta ohälsotalet av alla Sveriges kommuner. Befolkningssammansättningen är annorlunda än någon annanstans med en stor inflyttning av äldre, finska invandrare som vill bo nära det gamla hemlandet men ändå måste stanna i Sverige för att behålla sina svenska sociala förmåner och pensioner.

-Den här gruppen är stor i Haparanda och är ofta i ett stort behov av läkarvård. Det är inte så att folk blir sjuka av att bo i Haparanda utan att det är de sjuka som flyttar hit, förklarar Mervi Rundgren.

Många klagomål

Också Patientnämnden har lämnat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Anledningen är att det har kommit ovanligt många klagomål till Patientnämnden från just Haparanda. I år har det kommit in ett tjugotal anmälningar från haparandabor och det är dubbelt så många som till exempel anmälningar mot Stadsvikens hälsocentral i Luleå. Ändå har Stadsvikens hälsocentral många fler patienter än vad Haparanda Hälsocentral har.

Inspektionen för vård och omsorg väntas komma med sitt utlåtande under vårvintern.

Landstingsrådet Kent Ögren(S) lovar ändå att landstinget ska göra något åt den dystra situationen i början av nästa år.

-Men vi måste avvakta IVO:s rapport, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.