Hård kamp i Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en dramatisk start på polisaktionen mot gruvmotståndarna i Kallakområdet utanför Jokkmokk i dag.

En av aktivisterna hällde bensin över sig, tog ett paket tändstickor i handen och hotade att tända eld på sig själv. Men två poliser övermannade honom.

-Det är en speciell händelse och ovanligt för en sådan här aktion, säger Roine Norström, polisens insatschef i Kallak.

Gruvbrytning i Kallak

-Det var ett enskilt initiativ och jag vet inte varför han gjorde det. Det var väl inte speciellt effektivt, säger aktivisten Eino Kenttä.

Högljudda klaganden

Det blev diskussioner mellan polisen och ett antal andra demonstranter som satt i armkrok på vägen när polisen beordrade dem att åka från platsen.

-Ni som inte flyttar på er själva får finna er i att bli bortlyfta, sa insatschefen Roine Norström. När aktivisterna  bars bort klagades det högljutt över polisens brutalitet.

-Det är ingen som vill ha en sådan här situation, men ibland är det nödvändigt att ta i lite hårdare, säger Roine Norström.

”Vi ger inte upp”

Efter det rensades vägen på hinder och konstverk så att lastbilar och grävmaskiner kunde rulla in för att genomföra provsprängningarna.

Men problemet för gruvbolaget är att det sitter aktivister högt uppe i träden och agerar mänskliga sköldar.

-De tar vi inte ner. De får sitta där och vi väntar ut dem. Det går att spränga på andra ställen, säger Roine Norström.

-Vi ger inte upp. Det kommer aldrig att bli en gruva här, säger aktivisten Ness Lo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet