Foto: TT

Hatbrott vanligt bland studenter

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde högskolestudent har utsatts för hatbrott, och för många påverkar det studierna negativt. Ofta rör det sig om trakasserier på grund av etnisk bakgrund eller sexualitet, men få anmäler till polisen.

-Många säger att de blir arga, får ångest och blir oroliga. Man ändrar sitt beteende, döljer religiösa symboler eller undviker att berätta att man har en viss sexualitet eller etnicitet, berättar Caroline Mellgren forskare vid institutionen för kriminologi vid Malmö högskola.

Hon och hennes kollegor har gjort en undersökning bland närmare 3 000 av högskolans studenter. Tio procent svarade att de utsatts för hatbrott och endast tio procent hade anmält det hela till polisen.

Studien visade att utsattheten också gick ut över studierna, något som Caroline Mellgren anser är extra allvarligt.

-Om det har konsekvens för hur man klarar av och fullföljer sina studier, då finns det en risk att det här leder till ytterligare marginalisering av redan utsatta grupper, säger hon.

Bland studenterna i studien är de vanligaste motiven till att de utsätts etnisk bakgrund och sexuell läggning.

Studenters utsatthet för hatbrott har inte undersökts tidigare i Sverige,uppger Mellgren. Men i USA och Storbritannien undersöks det regelbundet, och har visat sig vara ett stort problem.

Fakta: Var tionde student utsatt

* 2 853 studenter vid Malmö högskola har fått svara på frågor om de utsatts för hatbrott.

* Tio procent av studenterna svarade ja.

* Studien presenteras på torsdagen vid en konferens om hatbrott på Malmö högskola.

* Hatbrott är ingen särskild brottskategori, utan handlar om straffskärpning utifrån motivet till brottet. Om det går att styrka hatbrottsmotiv vid ett brott som till exempel misshandel så ska gärningsmannen ha ett strängare straff.

Källa: Malmö högskola, Brottsförebyggande rådet

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.