Hektisk livsstil kan spåra ur

Publicerad

Innebandy, bokklubb, kör och bostadsrättsmöten. Alla vardagskvällar planerade och helgerna späckade med schemalagda aktiviteter – vissa tar aldrig semester från högpresterandet. Men det kan kosta att ligga på topp.

-Det finns ingen gräns för hur många aktiviteter ens barn kan ha. Logistiken i vissa familjer är otrolig. Det är klart det kan vara roligt till en viss gräns men man kan undra när det övergår till att bli destruktivt, säger psykologen Jenny Klefbom.

De som tvärtom lider av exempelvis långtidssjukskrivningar och passivitet ses ofta som raka motsatsen till de högpresterande personerna. Men enligt Klefbom kan det röra sig om att båda grupper fastnat i destruktiva beteendemönster, som kan leda till depression eller annan psykisk ohälsa.

-Är man van vid ett högt tempo och att prestera mycket så tror jag att man kan fastna i ett ekorrhjul som går snabbare och snabbare.

Vissa personer trivs med ett högt tempo och en hektisk livsstil men om man får känslan av att livet ändå är innehållslöst kan det vara ett tecken på att man behöver frigöra tid till sig själv.

-Man håller bort allvarliga känslor och förlorar djupet på något sätt när allt är schemalagt. Då kanske man ska sätta sig och fundera på vad man själv vill, i stället för det man tror förväntas av en.

Mimi Billing/TT

Tips för den överpresterande

* Sätt dig ner och fundera på vad det är som du vill i stället för vad du tror förväntas av dig.

 * I många fall är du din egen största fiende – de största kraven kommer ofta från dig själv. Sänk kraven så sänks också ribban.

 * Om möjligt, håll ett par kvällar fria i veckan. Möjligheten att vara spontan med vänner och familj kan också skapa djupare och bättre relationer.

 * Ge dig själv tid att reflektera och analysera. Att rusa igenom livet är kanske inte det du egentligen vill.

 * Kom ihåg, det är okej att inte alltid vara på topp. Att känna sig lite nere och låg är helt normalt. Då kanske en avslappnande film i soffan kan vara helt i sin ordning. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.