Hellner kör på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Skidesset Marcus Hellner väljer att ladda på hemmaplan och höjer samtidigt statusen på Gällivares nya internationella tävling.

Det grejas och fejas på stadion vid Dundrets fot som numera heter Hellnerstadion.

Man satsar dels långsiktigt med en ny stadionbyggnad för 20 miljoner, och på lite kortare sikt med prepareringar inför helgens tävlingar med flera utländska landslag på plats.

Och så en svensk landslagsåkare, förstås.

”Gällivare har bra status”

Marcus Hellner är gärna hemma nybliven pappa som han är och hjälper gärna Gällivare med att sätta färg på tävlingen som ska växa till något stort.

– Gällivare har en väldigt bra status som tävlingsarrangör och det är väldigt bra banor. Det är världscupklass på dem och det är bra att köra genrep inför världscupen på dem, säger han.

VM väntar

Det stora i år är förstås VM i Falun i februari. Men en tidig värdemätare är alltid värdefull -- och det räknar Markus Hellner med att få i Gällivare.

– Ja, absolut. Det väger också in att jag har en del vassa ryssar, kanadensare och tjecker. På det sättet tappar jag inget jämfört med om jag hade tävlat i Bruksvallarna, säger han.

Det är en hel del jobb och pengar som läggs ned på den tidiga snösatsningen. Men det kan faktiskt ge en hel del tillbaka för Gällivare.

– En affärsinnehavare berättade att ett landslag hade varit och hälsat på i butiken. När han slog ut kvittot hade de handlat för 60 000 kronor. Det här betyder mycket för Gällivare, säger Stefan Nieminen vid Sportevent Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.