Hemma efter ett år i Kongo-Kinshasa

Publicerad

Ann-Christin Henriksson har arbetat med kriminalvård i Kongo-Kinshasa och är nu efter ett år i landet tillbaka i sitt ordinarie arbete inom kriminalvården Luleå. Och tiden i Kongo har påverkat henne på flera sätt.

Ann-Christin Henriksson har arbetat i Kongo-Kinshasa med att tillsammans med andra bygga upp en rättsstruktur i landet. Hon arbetar i vanliga fall inom kriminalvården i Luleå men har under sin tid i Kongo varit utlånad till FN.

Hon har jobbat med situationen för intagna i fängelser i staden Bukavu nära gränsen till Rwanda.

– Arbetet handlar mycket om att få dom mest basala sakerna att fungera på ett fängelse som mat och vatten. Om inte det fungerar finns det risk för desperation och kanske upplopp. Det handlar om att få dom bitarna att fungera först innan man kan börja jobba med andra saker som vi kanske koncentrerar oss på när det gäller kriminalvården i Sverige, berättar Ann-Christin Henriksson som arbetar som frivårdsinspektör inom kriminalvården i Luleå.

Påverkad

Kongo-Kinshasa är ett land i Afrika lika stort som hela Västeuropa. En gång var landet den belgiske kungen Leopold privata egendom. Och att arbeta i ett land annorlunda än Sverige har påverkat henne.

– Jag åkte nog dit med en föreställning att jag skulle göra stor skillnad och det kanske jag har gjort men med små medel och små saker. Och det är en sak man får lära sig ganska snabbt att det inte går att göra så stora förändringar men många små är gott nog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.