Hemtjänsten en het fråga i Älvsbyn

Publicerad

Hemtjänsten i Älvsbyn tycks segla upp som den stora frågan i årets val. Här är den tredje delen i Nordnytts valserie om Norrbottens kommuner.

Att släppa in eller stoppa privata bolag som vill driva hemtjänst i Älvsbyn, det ser ut att bli den stora frågan i kommunvalet i år. De röd-röda säger nej, men den samlade borgerligheten och sverigedemokraterna säger ja.

S tappade stort

Förra valet backade Socialdemokraterna till knappt 40 procent av rösterna i Älvsbyn och det berodde till stor del på nedläggningen av den kommunala musikskolan.

Val 2014 i Norrbotten

Centerpartiet (19,38 procent) och Vänsterpartiet (17,54 procent) blev nästan jämnstora.

Och nu är det val igen och helt öppet.

Socialdemokraterna vill ta tillbaka de förlorade rösterna och Centern vill ta över makten i kommunen tillsammans med ett antal samarbetspartier.

Lovar införa LOV

Kommunalrådet Helena Öhlund(S) säger nej till LOV – valfrihet inom vård och omsorg – och lovar i stället att bygga ett nytt äldreboende och ett utomhusbad.

– Mycket pekar på att det är ökade kostnaden när det gäller den här hanteringen med privata intressenter. Det är viktigt att kommunen bedriver äldreomsorg och skola för att det ska vara bra för alla, säger hon.

Centerns gruppledare Matilda Wiklund lovar att införa LOV om den politiska majoriteten i Älvsbyn förändras.

– Det är en stor fråga för oss att medborgarna ska få möjlighet att välja mer i sitt liv, oavsett om de är gamla eller unga. Framförallt de äldre ska få fortsätta välja, fast de har blivit äldre. Man får inte ta bort den möjligheten, säger hon. 

Kommunalt monopol

Men vänsterpartiets gruppledare Harry Nyström har sagt bestämt nej när frågan kom upp under den här mandatperioden.

– Enligt den utredning som gjorts så blir införande av LOV dyrare i mindre kommuner på grund av att antalet gamla som behöver hemtjänst är lägre än i en större stad. Dessutom är vi av ideologiska skäl motståndare till privatiseringar av äldreomsorgen och hemtjänsten, säger han.

Folkpartiets Lars-Ingvar Wendt hoppas också att väljarna ska säga i från i år.

– Vi är ju för LOV. Det ska finnas valfrihet. Man ska själva välja och inte tvingas till någonting. I dag finns det inget alternativ inom exempelvis hemtjänsten och då finns det heller ingen konkurrens. Vi vill ha konkurrens och inte monopol, säger han.

Samma syn har Kristdemokraten Nils Sundström:

– Det är positivt i den mån det går att genomföra i mindre kommuner. Vi Kristdemokratern är för valfrihet på många andra området så självklart säger vi ja till LOV, säger han.

Sjukvårdspartisten Lena Hedman sällar sig också till Alliansen-partierna syn på frågan.

– Vi är öppna för det. Jag tycker att det är bra att det ska finnas valmöjligheter. Det behöver inte vara som Careema och de andra stora bolagen med jättevinster och så. Men det ska finnas privata alternativ inom hemtjänst och kanske också inom dagverksamheten, det skulle avlasta den kommunala vården, säger hon.

Vill bli vågmästare

Sverigedemokraterna satsar hårt på kommunalvalet i Älvsbyn stärkta av EU-valet då partiet fick 12 procent av rösterna i kommunen.

Och partiet strävar efter en vågmästarroll i Älvsbypolitiken.

– Vi är för LOV. Vi anser att det är viktigt att äldre ska kunna välja själva . Det kommer att sätta press på vårdgivarna så att de levererar bra vård, säger länsordförande Jeff Ahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet