Foto: Jul i solen

Hit reser svenskarna i jul

Publicerad

Rekordmånga svenskar satsar på jul- och nyårsresor i år.

Allra mest lockar sol och bad på Kanarieöarna och i Thailand.

-Men det är också många som söker sig till storstäder som New York och London, säger Ingela Schönning på Resia.

Resebyrån Tickets bokningar kring jul och nyår har ökat med tre procent jämfört med samma tidpunkt i fjol och även konkurrenten Resia vittnar om ett hårt tryck.

-Vi är en liten bit över förra årets bokningar, som var en rekordjul för oss. Intresset är störst för sol och bad, säger Ingela Schönning, kommunikationschef på Resia.

En förklaring till det stora intresset är att det i år räcker med fyra semesterdagar för att få ut två veckors sammanhängande ledighet runt jul och sex semesterdagar för att vara ledig i 18 dagar.

-Många vill slippa julstressen i Sverige och ha en skön semester i stället, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Och än är det inte för sent att boka in en julresa.

-Om man är flexibel med avresedatum, reslängd och resmål finns det fortfarande resor kvar. Ett tips är att gå motströms och hitta någon ny favorit eftersom det inte blir lika dyrt då, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.