Heide Krönlein, författare med rötterna i Tyskland.

Hon kan inte släppa tanken på krigets fasor

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Heide Krönlein, Vuollerim, var bara en liten flicka i Berlin mitt under det brinnande andra världskriget. Tanken på koncentrationsläger har följt henne under åren.

Idag högtidlighålls 70-årsdagen av befriande av koncentrationslägret Auschwitz. Heide Krönlein, författare och sedan länge bosatt i Norrbotten har personliga minnen, inte av Auschwitz men av ett annat koncentrationsläger där hennes pappa hamnade.

Hennes pappa var kapten i tyska flygvapnet när det uppdagades att hennes mamma hjälpt till och gömma en man som jobbade mot nazismen. Pappan tog pappan på sig handlingen och bestraffningen blev koncentrationslägret Sachsenhausen.

– När han kom hem var det en helt främmande man och min bror ville att mamma skulle skicka bort honom. Han kände inte igen honom. Det första han gjorde var att äta upp all mat som min mor hade hamstrat och vi fick ingenting. Vi fick aldrig någon bra kontakt med honom igen, berättar Heide Krönlein.

Pessimist om framtiden

Hur länge pappan satt i koncentrationsläger vet hon inte för han pratade aldrig om vad som hänt. Men tankarna på vad han och andra kan ha upplevt i förintelselägret har förföljt henne hela livet:

– Jag har besökt det koncentrationsläger där min far satt och jag såg det avklippta håret och alla små skor från dom som hamnade där. När jag tänker på hur de slet barnen från mammornas armar – nej, det är så svårt när man själv är mor.

Heide Krönlein säger att hon är pessimist och hon tror inte att vi lär oss så mycket av historien att grymheter som förintelseläger kommer att höra det förflutna till.

– Det jag har sett under mina år visar motsatsen. Vi har aldrig haft så mycket krig i världen som nu och det är stora politiska spänningar, säger hon.

Ikväll sänder SVT ”Livet efter Auschwitz” – 19.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.