Hon vet vad benskörhet innebär

Publicerad

För sex år sedan fick Anita Sandström veta att hennes skelett var skört. Hon hade drabbats av osteoporos.

-Jag och båten stötte ihop och jag fick en kotfraktur på bröstryggen, säger Anita Sandström.

Läkaren sa att skelettet var tunt, men jag tänkte inte att jag skulle vara benskör. Men skelettet var så skört att hon två år efter båtolyckan hostade sig till en fraktur på ländkotan när hon hade influensa.

Anita Sandström, Boden bär ett glittrande skelett som halssmycke.

-Arvet är 70 procent, och jag visste att min mamma var benskör. Det första hon gjorde på morgonen vara att ta på sig en korsett, berättar Anita Sandström.

Är det något speciellt du måste tänka på i din vardag?

– Att inte bära och lyfta. Till exempel mina barnbarn kan jag aldrig bära, inte ens ettåringen, det känns jättejobbigt.

Nu har hon tagit mediciner under något år och skelettet har blivit lite starkare.

Anita Sandström är idag ordförande i Länsföreningen för osteoporotiker i Norrbotten.  Hon är glad att Sunderby sjukhus nu fått en osteoporosmottagning.

 -I Norrbotten är det ungefär 12 procent som får en behandling och utredning och det borde vara 60-70 procent enligt socialstyrelsens riktlinjer. säger hon.

Fakta: Osteoporos

Sjukdomen innebär minskad benvävnad och förändringar i benvävnadens struktur vilket leder till minskad hållfasthet och ökad frakturrisk.

Det är ett vanligt tillstånd i Sverige och samhällskostnaden för sjukdomen och relaterade sjukdomar år 3,5 miljarder kronor per år.

Källa: Kunskapscentrum för hälso- och sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.