Hundbajs bland lekande skolbarn

Uppdaterad
Publicerad

Barnen på Boskataskolan i Luleå har tröttnat på att ha hundbajs på skolgården och nu vädjar de till hundägarna att börja följa lagen och plocka upp bajset efter hundarna.

När Nordnytt besöker Boskataskolan ligger ren nysnö över hela skolgården. På flera platser på skolgården finns skyltar uppsatta om att rastning av hundar är förbjuden.

Trots det är det många gula kissfläckar på skolgården och en och annan bajskorv.

– Det är äckligt. Det luktar så äckligt, säger Vilgot Johansson, elev Boskataskolan.

Vill att hundägarna lyssnar

Ett promenadstråk går rakt över skolgården där många går med sina hundar. Och skolbarnen har tröttnat. De vill leka utan risk för att trampa i bajs.

-  Vi vill att hundägarna ska lyssna på oss ,säger Tove Karlström, elev Boskataskolan, när vi leker är det risk att vi får bajset på kläderna eller trampar i det. Det är äckligt.

Det är lag på att man ska plocka upp bajset efter sin hund när man rastar den inom tätbebyggt område.

– De blir arga när vi säger att de ska ta upp bajset, säger Vilgot Johansson. Vi skulle vilja att de inte går här och rastar hundarna och om de måste gå här så kan de i alla fall ta upp bajset efter hundarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.