De mister drömboendet

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget LKAB och en fastighetsägare i Malmberget har hamnat i konflikt. Anledningen är att de inte kommer överens om det köp som LKAB vill göra av familjens hem.

Här på Norra Kungsallén i Malmberget bor familjen Lundqvist och Häggqvist. Det är deras drömboende.  Men problemet är att det ligger i avvecklingens Malmberget. Deras hem är omringat av grävmaskiner som river husen. Orsaken är att LKAB:s gruva expanderar, därför behövs en ny väg och LKAB har köpt fastigheter i området.

Totalt är det elva fastigheter som berörs av den nya vägen, en väg som kommunen tagit beslut om. Anledningen till vägbygget är för att transporterna mellan östra och västra Malmberget ska kunna ske på ett smidigare sätt.

Huskonflikten i Malmberget

– Vi förstår att det behövs en väg, vi vill inte bråka med LKAB, men vi kan inte gå i konkurs på köpet. Vi är beredd att flytta, bara det löser sig så att vi har råd att flytta, säger Katarina Lundqvist fastighetsägare i Malmberget.

Flera års förhandlingar

Familjen har förhandlat med LKAB i flera år, men har inte kommit ända fram till att få ett likvärdigt boende.

– Man vill ha ett likvärdigt boende men det finns inte med en 1600 kvadratmeter tomt. Vi försökte att flytta huset men det gick inte, så då måste vi bygga någonting, men det dem erbjuder idag, så kan vi inte bygga säger Katarina Lundqvist fastighetsägare i Malmberget.

Aldrig hänt

Att LKAB och en fastighetsägare inte kommer överens om en affär har inte hänt tidigare, detta är unikt.

Är det här första gången som LKAB som köpare inte kommer överens med en säljare?

– Ja det är första som jag känner till säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg.

Livat runt husknuten

Familjen har inga andra krav än att få ett likvärdigt boende, när de nu tvingas flytta från sitt hem. Det är gruvans expansion och utbredning som gör att den nya vägen måste byggas.

Vad innebär det för er att bo i ett rivningsområde?

– Det lever om ordentligt, sen att man är som till allmän beskådan, det är jätte mycket folk som går förbi och tittar och fotograferar. Jag förstår varför, alla funderar får det gå till så här. Det är jätte jobbigt, det sliter på nära och kära säger Katarina Lundqvist fastighetsägare i Malmberget.

Ärendet går vidare

Nu kommer LKAB att lämna över ärendet vidare till Gällivare kommun.

– Vi stod för långt ifrån varandra därför har vi lämnat ärendet till kommunen säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg.

Vad händer nu?

– Kommunen har fått ärendet, kommunstyrelsen har fattat ett beslut att ge ett uppdrag till samhällsomvandlingsförvaltningen att börja förhandla med fastighetsägarna. I samma beslut säger man också att kommer man inte överens så kommer kommunen att lämna ärendet till mark- och miljödomstolen, säger Antero Ijäs förvaltningschef på miljö och byggförvaltningen i Gällivare Kommun.

Ni är bered att hitta en lösning men inte till vilket pris som helst?

– Nej som det är idag, det går inte att gå med på det, för det hjälper inte med ett maxlån, jag har kollat med banken och det räcker inte, säger Katarina Lundqvist fastighetsägare i Malmberget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huskonflikten i Malmberget

Mer i ämnet