Idag meddelas domen

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man från Boden som misstänks ha styckmördat en 20-årig kvinna får idag sin dom. Luleå Tingsrätt meddelar domen klockan 14.

Redan i november meddelade tingsrätten att man fann 22-åringen skyldig för mordet. Därefter har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att mannen inte led av någon psykisk störning vid tiden för mordet. Därmed ansåg Rättsmedicinalverket att det inte finns medicinska förutsättningar att döma mannen till rättspsykiatrisk vård.

Åklagarna Ulrika Schönbeck och Anna Bergström yrkade på fängelse i minst 18 år.

– Vi har yrkat på 18 års fängelse, sa åklagare Ulrika Schönbäck. Vi tycker att det finns så mycket försvårande omständigheter i fallet så att straffvärdet är livstids fängelse. Men med hänsyn till den åtalades ålder, funktionshinder och att han är tidigare ostraffad kan man gå ner till ett tidsbestämt straff på 18 år.

Den åtalades försvar vidhöll dock att åtalet ska ogillas och döms 22-åringen ska det vara för dråp till högst 10 års fängelse.

– Min klient har sagt hela tiden att han kommer att överklaga vid en fällande advokat, säger advokat Bo Forsberg.

Domen meddelas av Luleå Tingsrätt klockan 14.00. Nordnytt uppdaterar löpande under dagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.