IF Metall: Avgå Maud!

Uppdaterad
Publicerad

IF Metall i Malmfälten och alla LKAB:s gruvklubbar kräver i dag att förre centerledaren Maud Olofsson ska avgå från bolagets styrelse för att hon vägrar svara på frågor om Nuon-affären.

Förre näringsminister Maud Olofsson (C) har hamnat i blåsväder efter granskningen av Vattanfalls köp av Nuon för 89 miljarder kronor.

Köpet har kallats ”Sveriges sämsta affär någonsin” och det var hon som var ansvarig.

Men Maud Olofsson har vägrat att komma till KU när affären granskats och i går ville hon inte svara på om statsminister Fredrik Reinfeldt kände till affären i förväg – trots att hon fick frågan åtta gånger av Aktuellts reporter.

Och nu har IF Metall Malmfälten och LKAB;s fyra gruvklubbar fått nog.

De fackliga ledarna menar att Maud Olofsson svikit de statliga bolagens värderingar som kallas ENA – Engagerad, nytänkande och ansvar.

– Vem visste vad? Maud Olofsson vägrar svara på frågan om statsministern och regeringen var informerads om Nuon-affären. Hennes agerande är pinsamt, respektlöst och ansvarslöst, säger bland andra Tomas Nilsson, ordförande i gruvfyran.

Därför kräver facken att Maud Olofsson ska avgå från LKAB:s styrelse.

– Den som inte svarar på en så viktig fråga och inte respekekterar KU och riksdagen kan inte få företräda staten i LKAB:s styrelse, säger bland andra Jan Thelin, ordförande i gruvtolvan.

LKAB:s informationsdirektör Frank Hojem är medveten om fackens krav.

– Men det där är ingen fråga för oss, du får fråga vår ägare. Det är de som utser vår styrelse. Du får ringa till finansmarknadsminister Peter Norman.

Också Socialdemokraternas Morgan Johansson, aktuell som möjlig justitieminister vid ett eventuellt regeringsskifte, anser att Maud Olofsson inte bör sitta kvar i LKAB:s styrelse, det skriver han på twitter.

”Ovärdigt framträdande av Maud Olofsson i Aktuellt ikväll. Den som inte respekterar riksdagen kan inte få företräda staten i LKAB:s styrelse.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.