IFK Arvidsjaur gör sin bästa säsong på 10 år

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sen var IFK Arvidsjaur på väg att lägga ned sitt A-lag i Fotboll. Nu när serien i division 4 södra herrar är slut ska Arvidsjaur kvala för att gå upp en division.

Det betyder att klubben har gjort sin bästa säsong på över 10 år.

När Patrik Nilsson tog över som tränare för A-laget hade många spelare slutat och målsättningen var att hålla sig kvar i division 4 södra herrar.

– De som har spelat för Arvidsjaur i många år och varit stommen valde att lägga av. När jag började hade jag egentligen ingenting, utan jag började från noll. Här är vi nu. Tvåa i serien, klara för kval.

Ringde flyktingboendet

De som fanns kvar var nästan bara juniorspelare men han lyckades värva spelare från flyktingboendet och vänner till inflyttade.

– Jag ringde till flyktingboendet eftersom de är här och spelar varje kväll. Jag visste att några besökt a-lagets träningar ibland. Jag frågad hur många som vill spela och på det sättet har vi fått över 50 spelare, säger tränare Patrik Nilsson.

Dinho Abaas flyttade till Arvidsjaur för ett år sen från Göteborg och när Patrik Nilsson frågade om han ville komma till IFK Arvidsjaur tog han chansen.

– Det fanns några som varit med sen tidigare och de var jävligt snälla mot de nya. Alla förstod varandra och fotboll är fotboll. Man ska ha roligt och vara trevlig mot varandra.

Vad tror du att du hade tyckt om Arvidsjaur om du inte hade spelat med IFK Arvidsjaur?

– Jag tror jag skulle ha flyttat tillbaka hem. Man kanske tror att Arvidsjaur är ett litet tråkigt ställe men sen började jag lira fotboll. 

Mixen lyfter laget

På lördag drar kvalspelet igång för att gå upp till division tre. Det är en bästa säsong klubben gjort på över 10 år. Utan flyktingboendet och andra inflyttade hade klubben aldrig överlevt menar Patrik Nilsson. Han menar också att mixen som finns bland spelarna har lyft laget.

– Om man har olika erfarenheter av fotboll och kan plocka det bästa av många olika saker så blir man mycket bättre. Vill man nå resultat är det ett utmärkt sätt om man kan hantera att det är många olika kulturer. Det har gjort att vi har gjort varandra bra och vi har nått resultat som egentligen inte ska gå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.