Inga turer till Hindersön

Uppdaterad
Publicerad

Turtrafiken till Hindersön med M/S Eskil ligger nere igen.

Den här gången har redaren Bernt Lindbäck gått på en boj i förra veckan och fått en skada på en propeller. Bernt Lindbäck tänker inte återuppta trafiken tills haverirapporten är avklarad. Luleå kommun börjar nu tröttna på att turerna till Hindersön inte fungerar.

– Jag tycker det låter absurt att han inte kör. Jag har pratat med en ansvarig på transportstyrelsen som säger rapporten ska skickas vidare till haverikommissionen som då bedömer om det här är en allvarlig händelse. Men han trodde att de kommer att lägga rapporten åt sidan, säger Helén Viklund Vårell.

Turtrafiken till Hindersön

”Inget svårt beslut”

Redaren Bernt Lindbäck vill inte kommentera kommunens kritik utan menar att det den aktuella befälhavaren som fattar beslutet om att gå in i hamn och bär också ansvar om någonting händer.

– Jag kör inte varje gång men de dagar jag kör tar jag beslutet och det är inget svårt beslut under pågående haveriutredning, säger Bernt Lindbäck. 

Tidigare i sommar vägrade redaren Bernt Lindbäck köra ut till Hindersön eftersom han menade att hamnen var osäker. Kommunen åtgärdade bristerna och turerna återupptogs igen. I förra veckan gick M/S Eskil in i en boj vid Hindersön och nu är trafiken återigen nere.

På onsdagar åker flest människor ut till Hindersön och den här gången löser ägarna av Joppigården det själva. Nästa vecka planerar Bernt Lindbäck att den mindre båten Forte ska ta turen till Hindersön.

– Det har varit tråkigt det här med kajhörnet och nu det här med bojen. Som sjöman kan man konstatera att för större fartyg är vändområdet på Hindersjön väldigt litet.

Kan säga upp avtalet

Efter alla turer med M/S Eskil och Hindersön har Luleå kommun också undersökt möjligheten att lämna avtalet med Bernt Lindbäck.

– Det här är tredje och sista sommaren vi har avtalet men vi har haft den dialogen med våra jurister. Det är en ganska stor grej att säga upp ett avtal och lämnar vi avtalet kanske vi inte har någon båt alls. Vi har bedömt att det är inte är en bra väg att gå eftersom det är sista året, säger Helén Viklund Vårell.

Fråga Kommer M/S Eskil få köra nästa år?

– Det låter jag vara osagt. Däremot kommer vi att justera en hel del på upphandlingsunderlaget och vi kommer att ställa helt andra krav. Till exempel säkerställa att man trafikerar. Blåser det 15 sekundmeter är det en sak men att inte köra en kväll som denna finns inte för mig på banan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turtrafiken till Hindersön

Mer i ämnet