Ingen lodjursjakt i Mellansverige

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska lodjursstammen har minskat kraftigt. Därför blir det ingen licensjakt i Mellansverige i vinter. Naturvårdsverket ger bara tillstånd för jakt i de fyra nordligaste länen.

Enligt de inventeringar som gjordes förra vintern omfattar stammen nu bara 1 000 till 1 400 individer. Detta är nästan en halvering jämfört med i början av 2000-talet då lodjursstammen omfattade cirka 2 000 djur.

I Mellansverige konstaterades inte fler än 95 föryngringar – honor med ungar – vilket är en bra bit under den miniminivå på 137 föryngringar som beslutats för arten. I Sydsverige räknades 19 föryngringar in, långt under miniminivån på 38 föryngringar.

Endast i norr, i de fyra nordligaste länen, ligger den nuvarande stammen, 83 föryngringar, över miniminivån som är 75 föryngringar. Där kommer licensjakt att tillåtas. Möjligen får också Gävleborgs län en kvot, men detta är ännu inte bestämt.

Orsaken till minskningen är oklar, enligt verket. I norra delen av landet beror den sannolikt på jakt, men i Mellansverige kan detta bara vara en delförklaring. Möjligen samverkar flera faktorer. I nuläget krävs försiktighet för att inte artens framtid ska äventyras.

Fakta: Lodjur

 * Lodjuret (Lynx lynx) är Sveriges enda vilda kattdjur. Arten var ursprungligen spridd över hela landet men minskade kraftigt på grund av hård jakt under 1800-talet.

 * Fridlysning och reglering av jakten ledde sedan till en ökning och vid senaste sekelskiftet fanns troligen runt 2 000 lodjur i landet. I dagsläget omfattar stammen 1 000 till 1 400 individer.

 * Sveriges lodjursstam är den fjärde största i Europa, efter Ryssland (8 000), Finland (2 500), och Rumänien (1 350).

Källa: Large Carnivore Initiative, Naturvårdsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.