Hos de brasilianska grottinsekterna är det honan som har en penis och hanen en vaginalik öppning. Här parar sig två individer av arten Neotrogla curvata. Current Biology, Yoshizawa et al. Foto: Erika Nekham/TT

Insekter har bytt snopp och snippa

Uppdaterad
Publicerad

Några insekter inom släktet Neotrogla är ovanliga på flera sätt, har det visat sig. Dels pågår deras älskog i sisådär 40-70 timmar.

Dels har honorna penis och hanarna vagina – något unikt i djurvärlden.

Att djur byter könsroller hanar och honor emellan är inget ovanligt. Att de däremot har skiftat sina könsorgan är några insekter från släktet Neotrogla ensamma om, enligt en studie som presenteras i tidskriften Current Biology.

Insekterna lever i grottor i Brasilien och när ett internationellt forskarlag bestämde sig för att titta närmare på dem upptäckte man att honorna har utvecklat ett penislikt organ, kallat ”gynosome”. Hanarna däremot saknar penis, men är i stället utrustade med en vaginalik kammare.

Forskarna har kunnat konstatera att insekterna parar sig länge – akten pågår i 40-70 timmar. Dessutom är gynosomen utrustad med hullingar som gör det omöjligt för hanen att smita. Under parningen används gynosomen för att kapslar fulla med näring och sperma ska kunna överföras från hanen till honan.

Varför insekterna har utvecklats på det här sättet vet inte forskarna riktigt, men det kan bero på att honorna i den mat- och näringsfattiga grottmiljön gynnas av det här sättet att para sig på.

Fakta: Hanarna föder

Även om insekterna släktet Neotrogla är ensamma om att ha bytt könsorgan mellan honor och hannar är det välkänt att vissa djur byter roller mellan könen.

Bland sjöhästarna till exempel är det hannarna som ruvar äggen och ungarna i en bukficka, kallad marsupium. Det är honan som har överfört äggen dit under parningen. Fickan har en mycket liten öppning, ur vilken ungarna föds fram när det gått cirka en månad.

Källa: Current Biology, Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.