Ja till gruvprospektering nära Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

Ett 15-tal tillstånd för gruvprospektering har beviljats bara några mil från Kebnekaise.

Ett 15-tal tillstånd för gruvprospektering har beviljats bara några mil från Kebnekaise. Bergsstaten anser att man måste följa minerallagen, trots lokala protester.

Matti Berg tillhör Girjas sameby men är också turistföretagare i området. Han oroas starkt över de många undersökningstillstånden, eftersom området är av stort intresse både för rennäringen och det rörliga friluftslivet.

Följer minerallagen

Området ligger vid Kalixälven sydväst om Kiruna – inte långt från Nikkaluokta där många fjällturister brukar starta sin färd mot Kebnekaise.

Linda Ylivainio är jurist på Bergsstaten – den statliga myndighet som beslutar om tillstånd för prospektering och gruvbrytning. Hon förstår oron men säger att man måste följa minerallagen och då får man tillstånd att leta malm om man uppfyller villkoren. Det gör de bolag som fått tillstånd.

Väntar protester

Att Naturvårdsverket vill göra Kebnekaise-området till nationalpark spelar ingen roll, enligt Linda Ylivainio:

– Vi kan inte ta hänsyn till eventuella lagändringar i framtiden utan måste gå efter det som gäller nu, säger hon.

Matti Berg tror att det här kommer att leda till stora protester.

– Många är redan oroliga och skulle någon av dom här undersökningarna leda till provbrytning kan vi vänta oss ett nytt Kallak, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.