”Jag kände dödsångest”

Uppdaterad
Publicerad

Han pratar om dödsångest och tacksamhet över att ha fått en andra chans. Skidåkaren som klarade sig helskinnad ur lavinen i Riksgränsen gav idag en intervju till Nordnytt.

Det var i söndags vid elvatiden de två vännerna hade klättrat upp på Nordalsfjäll och Christoffer Mäkitalo tog det ödesdigra beslutet att åka nedför branten. Och så plötsligt rämnade snön under honom. Lavinen löste ut och på några sekunder hamnade han under snön.

– Först tänkte jag, waow, jag ligger ytligt, snön ovanför mig, jag ser ju det är ljust, säger Christoffer Mäkitalo.

Lavin i Riksgränsen

Men det blev värre.

– Det var som att det kom en andra våg och sköljde över mig och det blev svart. Då kom känslan att jag måste få luft. Sen kom känslan av panik. Sen tänkte jag att jag måste ta det lugnt och spara på syret. Sen kom dödsångesten, berättar han.

En andra chans

Christoffer Mäkitalo tycker det känns som om han fått en andra chans.

– Man överlever inte en sån här lavin, säger han och skakar på huvudet.

Christoffer Mäkitalo bar en sändare, en så kallad transceiver. Att han och andra skidåkare hade rätt utrustning räddade hans liv.

Men samtidigt påpekar han att utrustningen inte är någon försäkring att det går väl.

– Man ska inte tro att bara för att man transceiver, sond och spade med sig så är man safe. Nu var det mycket folk i området med rätt utrustning, men hade jag legat på fem meter så hade det varit kört. Då hade det tagit för lång tid att få upp mig, säger Christoffer Mäkitalo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lavin i Riksgränsen

Mer i ämnet