Foto: Tempo/svt

Janghorbans fall prövas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med den utvisningshotade iranske filmaren Roozbeh Janghorban, som bor i Norrbotten, kommer att omprövas. Fallet kommer att prövas på nytt av Migrationsverket, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Janghorban flydde från Iran till Sverige, efter att han gjort en kritisk film om det religiösa styret i Iran, där han riskerar ett långvarigt fängelsestraff eller avrättning om han återvänder.

Nu beviljar Migrationsverket en ny prövning av ärendet.

”Verkligen underbart”

– De ska se över ärendet igen! Man lovar inte att ge mig och min familj ett positivt besked, men detta är verkligen underbart, säger Roozbeh Janghorban till Kulturnyheterna.

Reportrar utan gränser, som kunnat bekräfta Janghorbans berättelse genom sina nätverk i Iran, är positiva till beskedet.

– Vi kan inte andas ut riktig än, men detta är ett oerhört viktigt steg i rätt riktning. Inte minst för att vi får ett erkännande på att även Migrationsverket har insett bristerna i behandlingen av det här ärendet, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.