JO kritiserar kritiserar Kalix kommun

Uppdaterad
Publicerad

Socialförvaltningen i Kalix får kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att kommunen tagit för lång tid på sig att lämna ut journalkopior.

Det vari augusti 2013 som en kvinna i Kalix begärde att få kopior av handlingarna i sitt ärende. Hon ville försäkra sig om att handläggaren hade antecknat det hon sagt på ett korrekt sätt.  Men handlingarna dröjde trots att hon påpekat vid flera tillfällen att hon ville ha dem.

Kvinnan beskriver hur hon väntade på handlingarna i tre månader och när hon till slut hotade med att göra en JO-anmälan så fick hon handlingarna med posten dagen efter.

Kände sig ignorerad

Enligt kvinnans anmälan fick hon handlingarna efter tre månader. Kvinnan kände sig ignorerad och var orolig för vad som egentligen stod i journalen.

JO konstaterar att socialnämnden brustit i handläggningen då de inte i rimlig tid lämnat ut handlingarna.

Att  kvinnan inte fick möjlighet att kontrollera journalanteckningarna medan utredningen pågick bedömer JO som ”mycket otillfredsställande”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.