Gränssamarbetet om jourvården läggs ner

Publicerad

Vårdsamarbetet med Finland ska upphöra i Tornedalen. Finland flyttar jourvården från finska Pello till Rovaniemi om två år.

Nu utreder landstinget nedläggning av jourverksamheten i Övertorneå vårdcentral.

I sju år har Övertorneå vårdcentral och vårdcentralen i finska Pello turats om att ta hand om jourvården. Men snart är det slut med samarbetet eftersom Finland koncentrerar all sin sjukvård till stora sjukvårdsdistrikt. Därmed kommer jouren i finska Pello att flyttas till Rovaniemi.

Få söker vård

När Nordnytt besöker vårdcentralen i Övertorneå är det mest äldre patienter som väntar på sin tur till doktorn. Antalet patienter som behöver vård under kvällar, nätter och helger har stadigt minskat de senaste åren.

– Vi kan inte fortsätta som vi alltid gjort, säger verksamhetschefen Elisabeth Eero på Övertorneå vårdcentral. Vi har i genomsnitt 1,8 patienter som söker vård under en jour. I läkarkostnader motsvarar det tio läkartimmar dagtid, förklarar hon.

Journedläggning sannolik

Landstinget utreder just nu alternativ till den nuvarande jourvården i Övertorneå. Troligtvis kommer jouren att läggas ner och ersättas av internetvård och jourvård i Kalix vårdcentral.

-Nackdelen med jouren i Kalix är långa vårdresor som kan vara jobbiga för äldre personer. Fördelen är att om vi börjar satsa på internetvård kan patienterna hitta experter som de annars inte har tillgång till.

-De långa resorna känns skrämmande säger pensionären Eeva-Liisa Alatalo som bor i Risudden.

Hon är ofta i behov av läkarvård under jourtid på grund av sin astma. Det är åtta mil enkel väg till Kalix från Risudden och den resan känns inte kul säger hon.

Det tycker inte heller maken Eino Alatalo som får köra bilen.

Glebygdsvården förändras

För vårdcentralläkaren Jari Havela är inte de kommande förändringar dramatiska.

– I norra Finland och i Västerbotten har man ju länge haft jour på distans och det har fungerat utmärkt. Han påminner om de populära skidorterna på andra sidan gränsen där det händer olyckor och där vården fungerar trots långa patienttransporter.

– Jourvård kostar mycket och för de pengarna kan vi ju ta fler patienter under dagtid. Jag tror att det kommer att bli färre jourer i Norrbottens glesbygd, säger han.

Doktorer vårdar digitalt

Verksamhetschefen Elisabeth Eero berättar att sjuksköterskor som jobbar på vårdavdelningen ska få utbildning i att lära sig göra kliniska bedömningar och konsultera läkare på distans när patienter kommer till vårdcentralen och inga doktorer är på plats. Hon leder ett landstingsprojekt där man testar olika vårdmöjligheter via digital teknik. Hon kallar det för kioskdoktorer.

– Egentligen kan man nog sköta många olika sorters vårdbehov via internet, säger hon entusiastiskt. Och landsgränserna är inget hinder i internetvärlden. Experterna kan man ju hitta vid behov fast på andra sidan jorden säger hon.

Pensionärsparet Eeva-Liisa och Eino Alatalo från Risudden är nyfikna på den framtida internetvården. Maken Eino är en hejare på datorer och frun Eeva-Liisa kan tänka sig att utnyttja specialistvård via digital kommunikation.

-Varför inte? Eino kan ju tekniken och jag kan lära mig nytt så länge jag lever, säger Eeva-Liisa skrattande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.