Två omkomna på SSAB i Luleå – hittades döda i tjära

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 60-års åldern omkom i en arbetsplatsolycka inne på Koksverket på SSAB-området i Luleå idag. Personerna hittades i stenkolstjära sedan en cistern brustit. En presskonferens hölls på torsdagskvällen.

De två omkomna arbetade som entreprenörer på Koksverket i Luleå. Det var när de skulle göra en underhållsbesiktning av en cistern genom att tömma den på innehåll, som något gick fel. Cisternen innehöll flytande stenkolstjära.

– Det är en extremt sorglig dag. Det som har hänt är att vi skulle göra en besiktning vid Koksverket av en cistern, som vi gör med en intervall på sex år. Det var i samband med den här besiktningen när man tömmer ut tjära som olyckan inträffade, säger Per Bondemark, platschef på SSAB.

Dödsolycka Koksverket i Luleå

Männen befann sig i en invallning som omringar cisternen. Ur en lucka vällde drygt 300 kubikmeter av 30-40 grader varm, trögflytande stenkolstjära ut och begravde männen. Det dröjde en dryg halvtimme innan någon upptäckte att en olycka hade inträffat.

Upptäcktes av annan anställd

Vid 12-tiden fick man indikationer på att innehållet i cisternen sjunkit kraftigt. En anställd som först hade varit med och observerat besiktningen, anade att allt inte stod rätt till. När han återvände 30 minuter senare upptäckte att något hade hänt, då de två personerna saknades.

Företagets egen räddningstjänst kallades till området och så även räddningstjänst från Luleå, Boden och Gammelstad. Männen återfanns några timmar senare, efter att räddningstjänsten byggt ytterligare en yttre invallning för att tömma ut tjäran från invallningen närmast cisternen.

Klockan 14.20 hittades en av personerna begravd av tjära, och en kvart senare hittades den andra.

Vilken erfarenhet hade de två som utförde det här arbetet?

– De här två var de mest rutinerade personerna vi hade, det var också de som utförde de två senaste besiktningarna av cisterner på SSAB, säger Björn Westerberg, avdelningschef på entreprenörföretaget.

Förundersökning upprättad

– Vi på polisen har inlett en förundersökning gällande vållande till annans död genom arbetsplatsolycka, säger Norrbottenspolisens presstalesmannen Kent Isaksson på presskonferensen.

Polisen ska nu tillsammans med Arbetsmiljöverket utreda och få klarhet kring detaljer om vad som har hänt.

– Det är med stor sorg som vi konstaterar att olyckan har inträffat på vårt område och det är väldigt tragiskt att något sådant här överhuvudtaget kan hända, säger företagets kommunikationsdirektör Maria Långberg till TT. Våra tankar går först och främst till de anhöriga, till vänner och till arbetskamrater.

Koksverket finns på SSAB:s anläggning i Luleå för att tillverka koks som används i masugnen där råjärn kommer till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka Koksverket i Luleå

Mer i ämnet