Kampanj lockade få barnmorskor

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare sjukhus startade förra året upp en kampanj för att få fler barnmorskor till Malmfälten. En del i kampanjen var att locka med gratis barnmorskeutbildning. Men hittills har bara en person nappat.

Emma Kuoljok är den första och enda från Gällivare som har valt att studera vidare till barnmorska och därmed få 12 000 kronor av Norrbottens landssting varje månad i studiestöd. Hon tvekade inte att ta emot studiestödet trots att det är lite av ett moraliskt bindande kontrakt. Eftersom att landstinget vill att du stannar i Malmfälten efteråt.

– För mig var det inget svårt val. Jag ville plugga till barnmorska och jobba i Gällivare sen, säger hon.

För nästan prick ett år sen startade landstinget en kampanj som ville få fler att utbilda sig till barnmorskor med fokus på den krisande situationen i Malmfälten. När kampanjen startades saknades fem barnmorskor och pensionsavgångar väntade. I dag ser läget exakt likadant ut.

Och trots att Emma Kuoljok är den enda som är på väg att bli barnmorska för Gällivare sjukhus är enhetschefen Hillevi Isaksson inte orolig.

– Intresset är väldigt stort och många sjuksköterskor ringer och frågar om de får titta på avdelningen för att de har ett intresse att läsa till barnmorska.

I dag löser Gällivare sjukhus situationen med vikarierande barnmorskor från södra Sverige. Vilket kostar tusentals kronor extra i resekostnader för landstinget. Emma Kuoljok är inte orolig för framtiden trots att hon vet om att arbetsmiljön kommer vara stressig.

– Personal måste det ju finnas. Sen att folk jobbar ihjäl sig är en annan sak, säger Emma Kuoljok.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.