KD-ministrar mister riksdagsplatser

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet kryssar sig yngre kandidater in i riksdagen.

I Jönköping bidrar det till att ställa två avgående ministrar, KD:s Maria Larsson och Stefan Attefall utan riksdagsplats.

Båda passerades av tredjenamnet på listan, riksdagsledamoten Andreas Carlson, 27 år, när personrösterna räknades. Carlson fick 290 personkryss fler än Attefall, som var förstanamn. Dessutom fick KD, i det län som betraktats som partiets starka fäste, ett mandat mindre än i valet 2010 och det som återstod knep Carlson.

-Man har ett förtroendeuppdrag under fyra år, sedan prövas allt igen. Men jag är väldigt glad och tacksam över den resa jag har fått göra i politiken, säger barn- och äldreminister Maria Larsson som suttit i regeringen i åtta år och i riksdagen sedan 1998.

Hon lämnar också uppdraget som vice partiledare nästa år.

Minister med hus

Bostads- och civilminister Stefan Attefall har haft riksdagsplats i 19 år.

-Jag fick många fler kryss än tidigare, men en annan person har lagt full energi på en krysskampanj och lyckats med det, säger Attefall till TT.

Attefall vet inte vad han ska göra härnäst. Men han säger sig vara stolt över åren som minister. Han har fått, inofficiellt, ge namn åt det så kallade Attefallshuset och har övervakat ett 90-tal utredningar. Många av dem har gällt enklare plan- och byggregler.

-Det finns stora möjligheter att skörda för den som kommer efter, hävdar han.

Unga tar plats

I Jönköping har fyran på Miljöpartiets lista, Emma Hult, 26, kryssats fram till partiets enda mandat före riksdagsledamoten Kew Nordqvist, 64.

I Blekinge kryssar sig femtenamnet Magnus Manhammar, 33, upp till förstaplatsen på Socialdemokraternas lista. I Jämtland kniper ledarskribenten Kalle Olsson, 30, ett av Socialdemokraternas två mandat, vilket går ut över riksdagsledamoten Gunnar Sandberg, 48.

I Skåne läns södra tar listtvåan Kristina Yngwe, 31, Centerpartiets enda mandat istället för Mattias Andersson, 44.

I Uppsala tar Maria Weimar, 35, Folkpartiets enda länsmandat. Hon personkryssades förbi riksdagsledamoten Ismail Kamil, 59.

Men trots viss kamp lyckades inte Hanna Wagenius, ordförande i Centerns ungdomsförbund, rå på riksdagsledamoten Solveig Zander som får C:s enda mandat i Uppsala.

Fakta: personröster

I riksdagsvalet 2010 valde var fjärde väljare, 25 procent, att personrösta.

Detta ledde till att 59 av 349 ledamöter valdes på personröster. 11 ledamöter skulle inte ha blivit invalda om inte personvalssystemet fanns.

I årets val ser preliminärt en lika stora andel av väljarna i riksdagsvalet ha personröstat som 2010.

I år ser åtminstone 5 ledamöter bli invalda enbart tack vare personkryss, deras plats på listan hade inte räckt för att väljas in.

(TT) Källa: Valmyndigheten, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.