KI: Inget högtryck i ekonomin

Publicerad

Det råder inget högtryck i den svenska ekonomin, konstaterar Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste konjunkturbarometer.

Den så kallade barometerindikatorn, som mäter det totala stämningsläget bland företag och hushåll, sjönk i juli till 100,4 från 101,3 månaden före.

”Nedgången den här månaden beror främst på att indikatorerna för privata tjänstesektorn och hushållen sjönk”, skriver KI.

Även indikatorn för bygg- och anläggningssektorn sjönk medan indikatorerna för tillverkningsindustrin och detaljhandeln steg något.

Hushållens konfidensindikator sjönk med 1,4 enheter och ligger nu ungefär i nivå med det historiska genomsnittet. Det är synen på den egna ekonomin som har blivit mer dyster, samtidigt som hushållen ser mer positivt på Sveriges ekonomi.

Inflationsförväntningarna sjunker rejält. Hushållen räknar i snitt med en inflation på 0,7 procent om 12 månader, jämfört med 1,1 procent i förra undersökningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.