Klimatforskare efterlyser engagemang

Uppdaterad
Publicerad

-Klimatfrågan är en moralisk fråga.

Det tycker lektor Johan Jansson från Handelshögskolan i Umeå som idag föreläste om klimatförändringar och om permafrosten som långsamt tinar i fjällvärlden.

Och det är bråttom. Klimatzonerna krymper med en halvmeter i timmen enligt Johan Jansson, Handelshögskolan i Umeå.

-Moralfrågor handlar ju om hur vi behandlar varandra som människor. Om vi hjälper varandra eller skadar varandra, om det är rättvist. Och när vi konsumerar för mycket och släpper ut koldioxid så får det konsekvenser för andra människor som måste flytta från sina hem, som inte kan odla sin mat och utifrån det så är det en moralfråga.

Inga aktiva val

Johan Jansson har forskat på hur människor ser på miljöfrågan och kommit fram till att vi gör ” som alla andra”, vi är inte beredda att ändra på något i vår livsstil och medborgarna och politikerna skyfflar frågan om vem som ska ta ansvaret mellan varandra istället för att göra aktiva val.

Han tycker att ett val kan vara att nöta så lite som möjligt på till exempel den känsliga fjällnaturen och talar om hur permafrosten i Abisko sakta smälter på grund av temperaturhöjningen, något som i sin tur ger ännu större koldioxidutsläpp.

-Det är viktigt att vi arbetar både på individnivå och med företagen för att ta hand om planeten vi bor på. Om folk får skuldkänslor för att inte göra något för miljön så brukar det bli bättre om man agerar och gör något, säger han.

-Om man känner skuld kring miljöfrågan brukar det vara bra att agera så att man slipper känna skuld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.