Kolla in solförmörkelsen

Uppdaterad
Publicerad

Har du koll på solförmörkelsen? På fredag 11:07 når den sitt maximum i Luleå. I Kiruna något senare men är då mer omfattande.

På fredag den 20 mars inträffar en av astrologins mer spektakulära fenomen; solförmörkelse. Den här gången blir det den bästa upplevelsen på länge, för den som gillar att se solen skymmas bakom månen vill säga.

Skadar ögonen

Tidigt på förmiddagen vid 9:43 börjar skådespelet i Sverige och det kommer att dröja länge tills nästa gång. I Luleå sätter Teknikens Hus upp en sunspotter, ett instrument som låter dig titta på solförmörkelsen på ett säkert sätt. Där kan man också låna solförmörkelseglasögon. Det är nämligen inte tillrådligt att titta direkt på solen. Risken för ögonskador är uppenbar. Du ska absolut inte titta rakt på solen vare sig med blotta ögat eller genom kikare eller kamerasökaren.

Klockan 11:07 når solen sitt maximum över Luleå och har en täckningsgrad på 88 procent. I Kiruna är täckningsgraden 92 procent och uppträder något senare än i Luleå. Men det är nära norska gränsen som solförmörkelsen märks mest där täcks solen till 94 procent.

Om du missar tillfället den här gången måste du vänta tills 2039 innan något liknande inträffar i Sverige eller till år 2136 (!) då nästa totala solförmörkelse inträffar i Skandinavien.

NASA har en interaktiv karta där du kan följa hela solförmörkelsen och se när den inträffar där du bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.