Kommunen lovade ta vattenprover men inget hände

Publicerad

Nu visar det sig att familjen som ligger i en huskonflikt med Gällivare kommun och LKAB även har problem med vattenkvalitén.

Under veckan har vi berättat om familjen Lundqvist och Häggqvist i Malmberget som inte har råd att anta LKAB:s bud på deras fastighet även om de tar ett maxlån från banken för att köpa en likvärdig fastighet. Nu har ytterligare problem dykt upp.

Vattenproblem

Huskonflikten i Malmberget

Deras hem är i vägen för en ny vägdragning som Gällivare kommun ska bygga på grund av gruvans utbredning. Dessutom var de tvungna att överklaga ett beslut om ett rivningslov på deras hem som kommunen hade beviljat LKAB utan familjens vetskap. Men familjen har även problem med vattenförsörjningen.

– Det har vi haft ett år, det började med att hunden blev sjuk, då började vi kolla och såg att vattnet blev gult. Vi ringde till kommunen, dem tog bort vattenmätaren och sa att vi skulle spola. Vi gjorde det ett tag men vi vågade inte dricka vattnet, vi hämtar dricksvatten säger Katarina Lundqvist fastighetsägare.

– Jag vet att de har haft lite problem med vattnet, vi låter vattnet rinna hela tiden utan mätning och vi har tagit extra vattenprover, säger Atero Ijäs förvaltningschef miljö- och byggförvaltningen.

Inga vattenprover

Men när vi kollar med kommunens miljöinspektör och vattenverket vilket resultat vattenproverna gav så visar det sig att inga vattenprover har tagits hos familjen trots att dem har haft problem med vattnet i ett års tid.

– Dem lovade i omgångar att komma att ta vattenprover men det har de inte gjort. Senast lovade miljö och byggchefen på Gällivare kommun att fixa det, säger Katarina Lundqvist.

Ni har fått rivningsbeslut på ert hem som ni har överklagat, LKAB har förhandlat med er i flera år med att köpa ut er, kommunen har problem med att förse er med bra vatten, hur känns det att vara i den här situationen?

– Det är jättetråkigt, kommunen har förhandlat för sig själv, det är ju bra så att kommunmedborgarna ska vara skadelösa. Men resten då?, säger Katarina Lundqvist fastighetsägare i Malmberget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huskonflikten i Malmberget

Mer i ämnet