Socialkontor Foto: SVT

Kommunen ställer ultimatum för socialbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Arbeta eller förlora bidraget. Det är budet från Luleå kommun till de hushåll som får socialbidrag.

Nu måste de närmare 1 900 hushåll som får socialbidrag, eller så kallat försörjningsstöd, i Luleå börja arbeta för pengarna – annars kan de gå miste om hela bidraget. Kostnaden för socialbidrag var drygt 68 miljoner kronor i Luleå under verksamhetsåret 2013.

Totalt 1 873 hushåll delade på 68 miljoner kronor vilket i genomsnitt blir 36 355 kronor per hushåll.

”Hetsjakt”

I fortsättningen kommer kommunen att ställa krav på aktiviteter för att pengarna ska betalas ut. Det är moderaterna som lagt förslaget om motprestationer vid socialbidrag och en majoritet av partier står nu bakom förslaget.

– Oftast rör det sig ett utanförskap och ett bidragsberoende och vi vill ge dem en väg tillbaka till samhället. Ingen mår bra av ett passiviserande långvarigt bidragsberoende. Man vill tillbaka till ett innanförskap, säger gruppledare Anders Josefsson (M).

Men Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare Jonas Brännberg kritiserar nyordningen.

– Det pågår redan en hetsjakt mot sjuka och arbetslösa och de säger att det här kommer att skapa jobb, men det kommer det inte att göra. I stället kommer det att öka pressen på dem som redan är pressade, säger han.

”Rimligt krav”

Rättvisepartiets gruppledare är förvånad över att både socialdemokraterna och Vänsterpartiet stött förslaget. Men kommunalrådet Yvonne Stålnacke(S) menar att det inte är så konstigt.

– Vi socialdemokrater är väldigt tydliga med att det är arbete åt alla som gäller och det här kan vara ett sätt att komma ut på arbetsmarknaden, säger hon.

Gäller det även ensamstående med barn?

– Ja, jag tror att det är jätteviktigt för alla att kunna försörja sig själva och det här kan vara ett stöd och en hjälp till att komma ut på arbetsmarknaden.

Och om man inte gör det så kan man alltså förlora bidraget?

– Vi har kopplat det mot ungdomar under 25 år tidigare och då har en aktivitet varit en förutsättning för bidrag och jag tycker att det är ett rimligt krav om man har rätt förutsättningar, säger Yvonne Stålnacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.