Foto: SVT

Kommunerna som lyckas bäst i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolans förmåga att omsätta skolpeng till betyg hos eleverna i grundskolan varierar stort. Vissa kommuner överlevererar samtidigt som andra underpresterar.

I Norrbotten har Älvsbyn lägst kostnad per betygspoäng och Arjeplog den högsta.

Det enligt en undersökning som Dagens samhälle gjort. Undersökningen ser till kostnaden per betygspoäng i grundskolan med hänsyn tagen till elevernas socioekonomiska bakgrund och kommunernas storlek, befolkningstäthet och invånarnas inkomster.

Älvsbyn har betydligt lägre kostnader för sina elevers resultat i förhållande till socioekonomiska förutsättningar, det vill säga än vad kommunen teoretisk borde ha sett till  sina förutsättningar. Det gäller också för Gällivare, Boden, Jokkmokk, Haparanda, Arvidsjaur, och Kalix.    

Samtidigt som kommuner som Arjeplog, Övertorneå, Överkalix, Kiruna, Pajala, Piteå och Luleå, har för högre kostnader för elevernas resultat än de borde ha mot bakgrund av sammansättning av elever och socioekonomiska faktorer.

Du kan se hela listan i artikeln i Dagens samhälle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.